Núvols noctilucents

Els núvols que cada dia observem al cel es troben a la troposfera, la capa inferior de l’atmosfera on tenen lloc els diversos fenòmens meteorològics. El gruix de la troposfera oscil·la entre 8 i 16 quilòmetres, segons la latitud i l’època de l’any, de tal manera que augmenta amb la proximitat a l’equador i a l’estació estival. A l’estratosfera, al voltant dels 20 quilòmetres d’altura, es formen els núvols nacrats, que darrerament han estat relacionats amb la destrucció del gas ozó. I més amunt encara hi ha uns altres núvols, els més alts de l’atmosfera terrestre, que ara coneixerem una mica més.

Els núvols mesosfèrics polars es poden observar tant des de la superfície terrestre com des de l’òrbita on està situada l’Estació Espacial Internacional (EEI). Aquests núvols també s’anomenen “noctilucents”, ja que s’acostumen a veure durant el crepuscle, normalment durant els mesos d’estiu. Quan el Sol s’amaga sota l’horitzó i la superfície de la Terra s’enfosqueix, aquests núvols són encara breument il·luminats per la llum solar.

Polar mesospheric clouds.jpg

Aquesta inusual fotografia, que va ser presa sobre l’illa grega de Kos (prop de la costa sudoest de Turquia), mostra els núvols mesosfèrics polars il·luminats a l’alba, en lloc de l’habitual posta de Sol. Els núvols baixos de l’horitzó es veuen grocs i taronja, mentre que els núvols alts i els aerosols (partícules com la pols i la contaminació) s’il·luminen d’un blanc brillant. Els núvols mesosfèrics polars apareixen com les franges de llum blava que s’estenen a la part superior de la imatge. Aquests núvols solen formar-se a les altes latituds (50º – 70º) d’ambdós hemisferis, nord i sud, i a altituds elevades (de 76 a 85 quilòmetres, prop de la frontera entre la mesosfera i la termosfera).

Els núvols noctilucents són un fenomen meteorològic que encara no es comprèn del tot i del qual no hi ha cap evidència abans de 1885, dos anys després de l’erupció del volcà Krakatoa. Des del descobriment, la seva aparició ha anat augmentant en freqüència, lluentor i extensió. Alguns experts creuen que el seu increment podria estar relacionat amb el canvi climàtic.