Tornados destructius

Un tornado és una columna d’aire que gira violentament i que s’estén des de la base d’un núvol de tempesta fins al terra. Es tracta d’un dels fenòmens més destructius de la natura, capaç de generar vents superiors als 400 quilòmetres per hora en casos extrems.

Els mecanismes atmosfèrics que generen els tornados no es coneixen ben bé del tot. Acostumen a formar-se relacionats amb les tempestes, quan aquestes entren en la fase de maduresa, en la qual un ràpid ascens d’aire càlid i humit del terra cap a la base del cumulonimbus allibera una gran quantitat de calor latent de la condensació de la humitat de l’aire. Un altre factor determinant és la presència de dues masses d’aire amb característiques molt diferents: una de molt càlida i humida i una altra de freda i més seca.

A Catalunya es formen tornados i trombes marines, especialment durant l’època de la tardor, però són de menys intensitat que els observats als Estats Units d’Amèrica (EUA), on es donen les millors condicions per a la formació d’un nombre més elevat de tornados, amb un poder destructor més gran.

Entre els dies 25 i 28 d’abril de 2011, el sudest dels EUA va patir l’episodi de tornados (tornado outbreak) més sever i devastador registrat fins a dia d’avui. En total van haver-hi 305 tornados, dels quals 3 van ser de categoria EF-5, la màxima a escala de Fujita, que determina la força d’aquest fenomen meteorològic. La destrucció va ser majúscula, així com la pèrdua de vides humanes, que va ascendir fins a 326.

Un dels mortífers tornados va ser el de Cordova, que va creuar l’estat d’Alabama de sudoest a nordest. El 27 d’abril de 2011, durant més de dues hores, va destruir tot el que trobava al seu pas. Va deixar un rastre de 198 quilòmetres de llarg i 1,2 quilòmetres d’amplada en alguns punts. Segons el National Weather Service, el tornado va ser classificat com a EF-4, amb vents estimats de fins a 275 quilòmetres per hora.

El passat 7 de maig de 2011, l’Advanced Land Imager (ALI) instal·lat al satèl·lit Earth Observing-1 (EO-1) de la NASA, va capturar aquesta imatge en color natural d’una part del recorregut efectuat pel tornado. El color marró de la pista, com a resultat de l’erosió i desaparició de la vegetació, contrasta amb la verdor del paisatge. A la imatge s’observa també l’existència d’una important xarxa de pous de gas repartida pel territori. Desenes de ferits, 10 víctimes mortals i quantiosos danys materials van ser el tràgic balanç d’aquest gran tornado.

El mes d’abril de 2011 passarà als anuaris meteorològics per l’elevat nombre de tornados que s’ha registrat. El National Weather Service va comptabilitzar més de 600 tornados, molt per sobre del 267 esdevinguts durant l’abril de 1974. També s’ha batut el rècord de tornados en un mes qualsevol de l’any, ja que l’anterior registre corresponia al maig de 2003, quan van haver-hi 542.