Pronòstic d’huracans

La temporada d’huracans a l’Atlàntic nord començarà el proper dimecres, 1 de juny, i finalitzarà el 30 de novembre de 2011. Segons els pronòstics de la NOAA, es preveu que aquest sigui un any amb força activitat ciclònica. Amb una probabilitat del 70%, els experts han pronosticat de 12 a 18 tempestes tropicals amb nom, de les quals entre 6 i 10 esdevindran huracans. I d’aquestes, entre 3 i 6 podrien arribar a ser huracans de gran intensitat (categories 3, 4 i 5 de l’escala Saffir-Simpson). Aquest pronòstic és superior a la mitjana estacional, que és d’onze tempestes tropicals amb nom, sis huracans i dos huracans de gran intensitat.

Alguns factors que podrien afavorir l’augment de l’activitat ciclònica són:

- continuació de l’era d’elevada activitat: des de 1995, la senyal tropical multi-decadal ha estat favorable quan les condicions al mar i atmosfèriques han estat en sincronia. Nou de les últimes setze temporades estan entre les deu temporades amb més tempestes tropicals amb nom, destacant l’any 2005, amb un total de 28.

- la càlida aigua de l’oceà Atlàntic: en aquests moments, a la zona on es desenvolupen i es mouen les tempestes, la temperatura superficial de l’aigua del mar es troba dos graus centígrads per sobre de la mitjana.

- el fenomen de La Niña: actualment continua debilitant-se a l’oceà Pacífic equatorial. S’espera que es dissipi a finals d’aquest mes o durant el juny, però els seus efectes es mantindran durant la temporada d’huracans. El cisallament del vent, que frena el desenvolupament de les tempestes, tendirà a reduir-se.

L’any passat, el règim de vents dominant va afavorir que la majoria de les tempestes tropicals i tots els huracans de la temporada no arribessin a les costes dels Estats Units d’Amèrica. Caldrà veure que passarà enguany, després de la primavera que estan vivint, plena de fenòmens meteorològics adversos. Els  tornados que han devastat el sud del país i la gran quantitat d’inundacions que han afectat a diversos estats, ens fan recordar que els desastres poden succeïr en qualsevol moment i a qualsevol lloc.

Els noms previstos per als huracans d’aquesta temporada són: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney.

Per a consultar tot tipus d’informació relacionada amb els huracans, visiteu la pàgina web del National Hurricane Center de la NOAA.