Com serà l’estiu?

Les previsions meteorològiques estacionals són una eina resultant del càlcul dels models meteorològics realitzats per potents ordinadors, però encara són poc fiables i sensibles a les nostres latituds, ja que es basen en models a nivell planetari que traslladen anomalies a la franja tropical. No obstant, ens donen indicis de com podria ser el temps dels propers mesos.

La NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) acaba de publicar la previsió d’anomalies, tèrmiques i pluviomètriques, del continent europeu per al període comprès entre els mesos de juny i novembre. Si analitzem ambdues variables, mes a mes, podem fer-nos una idea aproximada de l’estiu que tindrem a casa nostra:

Juny: Segons els models meteorològics, el juny serà bastant primaveral, amb precipitacions superiors a la mitjana a gran part del nord i nordest peninsular. En canvi, les temperatures seran inferiors, entre 1 i 2 graus centígrads, a les habituals per aquestes dates. Si tenim en compte el temps dels últims dies i el previst per a aquesta setmana, la previsió, de moment, està sent prou acurada.

Juliol: Es mantindrà l’anomalia pluviomètrica positiva a bona part de la península Ibèrica. Respecte a Catalunya, aquest superàvit de precipitacions quedaria restringit a les comarques de la meitat nord, segurament per efecte de les tempestes de mitja tarda que durant l’època estival acostumen a sorgir en àrees de muntanya. Per aquest motiu, les temperatures serien més baixes en aquesta mateixa zona. La resta del país tindria unes precipitacions i temperatures al voltant de la mitjana.

Agost: Habitualment, durant la segona quinzena d’agost el temps comença a inestabilizar-se, amb una major activitat tempestuosa durant les tardes. Enguany sembla que es mantindria aquesta tendència, no només al nord de Catalunya sinó que també a les comarques de ponent i de les Terres de l’Ebre, on arribarien les tempestes procedents del Sistema Ibèric. Les temperatures serien les habituals d’un mes d’agost, és a dir, que faria calor i xafogor a la costa.

Setembre: L’estiu es podria acomiadar amb un temps similar al previst per a l’agost: amb les temperatures pròpies per a l’època de l’any i amb força precipitacions, possiblement de caràcter convectiu, a les comarques del nord, de ponent i del sud.

Així doncs, sembla que l’inici de l’estiu serà fresc però, a mesura que avanci, les temperatures es normalitzaran. També caldrà tenir el paraigües a prop durant les primeres setmanes. Després, atents a les tempestes, sobretot a les àrees on habitualment hi descarreguen durant aquests mesos de l’any.

6 comentaris

 • Marta Gomez Carrera

  23/11/2011 16:22

  Hola son na Marta i m’agrada molt aquesta pagina.

  • Diego Lázaro

   23/11/2011 19:01

   Hola Marta!
   Celebro que aquest blog sigui del teu interès.
   Gràcies!
   Diego

 • Diego Lázaro

  28/07/2011 22:47

  Hola Elisabeth!
  Sento no haver-te pogut respondre abans: estava de vacances.
  Les darreres prediccions estacionals realitzades per la NOAA segueixen indicant el mateix: un agost no molt calorós i unes precipitacions superiors a la mitjana. Els mapes a mig termini ens diuen que l’agost començarà amb una recuperació de les temperatures. Però no sembla que el temps s’hagi d’estabilitzar per complet. L’anticicló de les Açores segueix sense afectar-nos de ple i això provoca que puguin anar passant algunes pertorbacions. De moment no es veuen onades de calor a curt i mig termini. Però de ben segur que hi haurà alguns dies de sol, calor i xafogor.
  Bon estiu!

 • Elisabeth Ortiz

  19/07/2011 23:39

  Hola Diego, ara llegia el teu article i em preguntava: no menciones la primera quincena d’agost. Quan parles de temperatura normal de calor i xafogor et referies a la primera?

  Moltes gràcies!

 • Diego Lázaro

  07/06/2011 0:20

  Toni, suposo que la mitjana de referència serà la del 1961-1990, però no t’ho puc assegurar.
  Aquestes previsions estacionals s’han d’agafar “amb pinces”, ja que els models emprats són globals. Aquí Catalunya apareix representada per només dos o tres píxels, sense tenir en compte totes les característiques geogràfiques i climàtiques que conformen el temps d’aquesta àrea del mediterrani occidental.
  Fa pocs dies, el Meteocat, que ha emprat les previsions del ECMWF, ha pronosticat unes temperatures a Catalunya pel mes de juny bastant oposades a les pronosticades pel model americà. Com sempre, caldrà esperar al final de l’estiu per a saber quin model s’ha mostrat més encertat.

 • Toni Fernandez

  06/06/2011 20:30

  Gràcies Diego per aquest article. Només una pregunta, quan dius temperatures normals o mitjanes d’estiu et refereixes a les de la mitjana de referència (1961-1990)? Perquè si és així, l’estiu serà “frescot” comparat amb els darrers estius que han estat tots molt per sobre de la mitjana de referència, i també molt eixuts.

  http://in.directe.cat/toni-fernandez/blog/6000/primavera-meteorologica-2011-a-barcelona