Haboob a Arizona

Una tempesta de pols (o de sorra en alguns contextos) és un fenomen meteorològic comú en el desert del Sàhara d’Àfrica septentrional, a les Grans Planes d’Amèrica del Nord, a Aràbia, al desert del Gobi de Mongòlia, al desert Taklamakan del nord-oest de Xina i a altres regions àrides i semiàrides.

Les tempestes de pols severes poden reduir la visibilitat a zero, impossibilitant la realització de viatges, i endur-se volant la capa superior del sòl, dipositant-la en altres llocs. La sequera i, per descomptat, el vent contribuïxen a l’aparició de tempestes de pols, que empobreixen l’agricultura i la ramaderia. La pols recollida en les tempestes pot traslladar-se milers de quilòmetres: les tempestes de sorra del Sàhara influïxen en el creixement del plàncton a l’oest de l’oceà Atlàntic i, segons alguns científics, són una font important de minerals escassos per a les plantes de la pluvisilva amazònica. Les tempestes de pols poden observar-se sovint en fotografies preses des de satèl·lits.

Ahir a la nit, la ciutat de Phoenix, a l’estat nordamericà d’Arizona, va ser afectada per un haboob. Aquest mot d’origen àrab ( هبوب ) fa referència a les fortes tempestes de sorra que poden assolir una gran extensió en altura i provocar danys importants com a conseqüència dels forts vents que les acompanyen. En aquesta ocasió, més de 10.000 persones es van quedar sense electricitat, molts arbres van ser derribats i nombrosos vols aeris van patir retards importants.  Aquest haboob forma part del monsó d’Arizona, que colpeja la zona entre juny i setembre.

A continuació un parell de vídeos d’aquest impressionant haboob, de més de 30 quilòmetres de llarg, avançant sobre la ciutat de Phoenix. El primer va ser enregistrat des d’un helicòpter. El segon, utilizant la tècnica time-lapse, on podem veure de forma accelerada com es movia la tempesta de sorra.