Aiguats de rècord a l’estat de Nova York

Durant els últims mesos han estat diverses les notícies sobre fenòmens meteorològics que ens han arribat des dels Estats Units d’Amèrica:

- El mes d’abril de 2011 va passar als anuaris meteorològics per la gran quantitat de tornados que es van registrar. La destrucció que van provocar va ser majúscula, així com l’elevat nombre de persones que van perdre la vida. Els estats de Mississippí, Tennessee, Arkansas, Georgia, Viriginia i Luisiana van ser els més afectats pels diversos tornado outbreak que es van produir.

- Durant el mes de maig, el Mississippí, el principal riu del país, va provocar greus inundacions als estats de Mississippí, Tennessee i Arkansas. Després de diverses setmanes amb abundants precipitacions i la fusió de la neu hivernal, aquest riu va superar rècords de cabal no vistos des de les dècades de 1.920 i 1.930.

- El juliol fou un mes rècord en termes de temps sec en algunes parts dels Estats Units, amb un 12% del territori sota una “excepcional” sequera, que va provocar la pèrdua de moltes collites i la manca d’aigua.

- A finals de juliol, una onada de calor extrema va afectar als 132 milions de persones residents en els estats del centre i est del país. Es van batre nombrosos rècords de temperatures, tant màximes com mínimes. La forta calor, acompanyada d’una intensa sensació de xafogor per efecte de l’elevada humitat relativa de l’aire, va provocar diverses morts, sobretot de persones d’avançada edat i amb problemes respiratoris. El Central Park de Nova York va assolir una temperatura de 38,8ºC, superant l’anterior rècord en un mes de juliol, que corresponia a l’any 1.957.

L’última notícia de temps extrem ha arribat des de la costa est dels Estats Units. El 14 d’agost de 2.011, diversos aiguats de característiques tropicals van provocar flash-floods, inundant carrers, carreteres i paralitzant el trànsit ferroviari. A la ciutat dels gratacels, concretament a l’observatori meteorològic situat al Central Park, es van recollir 147 litres per metre quadrat. La precipitació mitjana del mes d’agost a la ciutat de Nova York és de 102 litres per metre quadrat. Això significa que en tan sols un dia va caure 1,5 vegades la precipitació mensual. Aquesta jornada ocupa ara la cinquena posició en el rànking de dies més plujosos des de que es varen iniciar les observacions meteorològiques.

A l’aeroport JFK encara va ploure més. El pluviòmetre va marcar 198 litres per metre quadrat. Segons els registres del National Weather Service, ha estat la major quantitat de precipitació caiguda en un sol dia dels darrers 116 anys. Però va ser a Lido Beach, també a l’estat de Nova York, on va tenir lloc el diluvi: 276 litres per metre quadrat!!! Realment aquests registres són més propis del pas d’un gran huracà que no pas d’una situació d’inestabilitat, típica dels mesos d’estiu.

El satèl·lit Terra de la NASA va capturar aquesta imatge, amb les tempestes descarregant sobre els estats de la costa est.