Comença la tardor

Tardor2011.jpg Avui divendres, a les 11:05 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 30 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El dia 25 de novembre hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible al sud d’Àfrica, l’Antàrtida, Tasmània i Nova Zelanda. Dues setmanes més tard, el 10 de desembre, tindrà lloc un eclipsi total de Lluna, que al territori peninsular veurem com a penombral en les seves últimes fases.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d’estels, tindrem l’oportunitat de veure’n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d’octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

Encetem la tardor després d’un estiu atípic. La segona quinzena de juny va estar marcada per un temps relativament estable i unes temperatures suaus. Però el mes de juliol no va tenir res d’estiuenc. Els ruixats i les tempestes van estar a l’ordre del dia i, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT), va ser el juliol més fred a Catalunya des del 1997. L’agost va començar inestable en algunes comarques del nord i nordest, produint-se inclús alguns aiguats. Va ser durant la segona quinzena quan realment va arribar l’estiu amb majúscules, amb un important episodi de calor, amb absència de precipitacions i una molt intensa sensació de xafogor a les comarques del litoral. Un temps força diferent al que acostuma a produir-se en aquesta època de l’any. Seguint amb la mateixa tònica, setembre va començar amb temperatures superiors a la mitjana i amb poca activitat tempestuosa.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), a partir de les prediccions d’alguns models estacionals (que tan sols ens indiquen tendències), aquesta tardor tindrà unes precipitacions i temperatures normals al territori peninsular. Tan sols es preveu més calor a les illes Canàries i més pluges a l’arxipèlag balear. Sense poder agafar al peu de la lletra aquestes prediccions, iniciem ara l’època que sol ser més plujosa a bona part del litoral i prelitoral català. Són els mesos dels aiguats i dels temporals de mar, que de vegades originen fenòmens de temps sever. Poc a poc, la natura també mostrarà signes del canvi d’estació, tant a nivell vegetal com animal, ja que les diverses espècies s’aniran preparant de cara a l’hivern. Bona tardor!!!

4 comentaris

 • lara

  28/10/2011 17:47

  quan va comença la meteorologia si es pot sabre

 • olivia newton john

  17/10/2011 16:17

  Moltes gràcies! :)

 • jordi

  23/09/2011 10:53

  moltes gràcies. Calendari actualitzat!