“L’estiuet del Pilar”

Tothom en parla des de fa diverses setmanes i els registres dels observatoris meteorològics ho confirmen: “el temps està una mica boig!”. Estem a mitjans d’octubre i la tardor no acaba d’arribar al 100%.

Durant les nits, cada cop més llargues, les temperatures nocturnes són fresques i inclús fredes al Pirineu. A primera hora del matí cal abrigar-se al sortir al carrer, però al migdia l’ambient continua sent càlid. Cal anar en compte amb els refredats ja que, en alguns punts del país, les amplituds tèrmiques diàries són notables. A més a més, continua sense ploure i la sequera s’accentua a moltes comarques. Els boscos se’n resenteixen i el nivell dels embassaments tendeix a la baixa. Justament ara acostuma a ser l’època de l’any més plujosa al litoral i prelitoral català i, de moment, res de res.

Mapa de l’anomalia d’humitat en el sòl a Europa

L’Observatori Fabra de Barcelona, que recull dades ininterrompudament des de 1914, ha superat en quatre ocasions consecutives el seu rècord de temperatura en un mes d’octubre. El dia 4 d’octubre es va registrar un valor màxim de 30,7ºC. A l’endemà, una mica més de calor, aturant-se el mercuri del termòmetre en els 31,3ºC. El dia 10 d’octubre, una nova màxima de rècord, amb 31,4ºC. Però encara quedava el plat fort d’aquesta situació anticiclònica i atípicament calorosa. Va ser el 12 d’octubre, amb una temperatura màxima de 32,4ºC, nou rècord històric en un mes d’octubre. A d’altres localitats catalanes, sobretot de les comarques de Girona i Barcelona, també es van establir nous rècords de temperatura.

Mapa de l’anomalia tèrmica a Europa (del 9 al 15 d’octubre)

Fins ara havíem sentit a parlar de l’estiuet de Sant Miquel o l’estiuet de Sant Martí. A moltes poblacions del nostre país de ben segur que recordaran l’estiuet del Pilar de 2011.