Cumulonimbus arcus

Els cumulonimbus són núvols de gran de desenvolupament vertical, és a dir, que principalment creixen en aquest sentit a causa dels forts corrents d’aire ascendent que es generen en l’atmosfera quan existeix un gran contrast tèrmic entre les capes d’aire més baixes (càlides) i les altes (fredes).

Aquest i altres processos atmosfèrics més complexos aporten gran humitat a zones molt altes de l’atmosfera, passant aquest vapor d’aigua a formar grans acumulacions de gel en la part més alta del núvol, calamarsa, que comença a caure formant corrents d’aire descendents competint amb els altres corrents ascendents.

Aquestes grans turbulències generen molt fregament amb la conseqüent creació d’electricitat estàtica. Aquest procés, amb el temps, va adquirint una magnitud enorme, fins a crear grans diferències de potencial elèctric entre diferents zones del núvol o amb la terra, produint finalment el llamp.

Els cumulonimbus generen una gran varietat de fenòmens meteorològics, ja que poden produir ruixats intensos, calamarsades, pedregades, fortes ventades, llamps i, ocasionalment, fenòmens de temps sever, com ara tornados. La seva base sol trobar-se a menys de 2.000 metres d’altura mentre que el cim pot arribar als 10.000 – 13.000 metres a les nostres latituds.

Avui us vull parlar d’una varietat especial de cumulonimbus, associada la seva formació a la presència d’una borrasca o àrea de baixes pressions. És el núvol de turbonada, que sol presentar-se en la forma de cumulonimbus arcus. De lluny apareix com una banda ampla en forma d’arc, amb la part inferior (convexa) ben definida. El segment de cel que queda per sota sol ser d’un to molt més clar, on destaquen les intenses cortines de precipitació. La part superior de la banda nuvolosa es presenta coronada per protuberàncies cumuliformes i plomalls formats per cirrus.

Durant aquests darrers dies, l’arribada d’una gran i activa borrasca atlàntica, acompanyada d’aire fred en alçada, ha provocat una notable inestabilització del temps. Diversos aficionats/observadors meteorològics han tingut la sort de poder veure diversos cumulonimbus arcus a l’àrea del mediterrani occidental. Via Twitter ens han fet arribar les següents imatges i un petit reportatge. Són realment espectaculars!!!

El 3 de novembre de 2011, en Rafa Vives va poder fotografiar aquest cumulonimbus arcus sobre la Ciutat de les Ciències i les Arts de València. S’aprecia amb detall la forma d’arc d’aquesta formació nuvolosa. A l’horitzó s’observen les cortines de precipitació. Una fotografia digna de ser premiada en un concurs de fotografia meteorològica.

Ara ens traslladem a Palma de Mallorca. El 4 de novembre de 2011, des de les platges de la ciutat, en Luis A. Vázquez Carpio va viure l’arribada i el pas d’un gran cumulonimbus arcus. Magnífica fotografia i encara més espectacular el vídeo que va realitzar, on podem veure com avançava per la badia de Palma, amb fortes ràfegues de vent que van arribar fins als 110 quilòmetres per hora i amb intensitats de precipitació de fins a 6 litres per minut. La força de la natura en estat pur que, com acostuma a succeir en aquests casos, va provocar algunes indiciències, tal i com ens mostra en els darrers instants dels seu vídeo.


1 comentari