Poca neu al Pirineu

Després d’un novembre marcat per les precipitacions, aquest desembre està sent molt sec. La persistència d’una àrea d’altes pressions, situada entre l’oceà Atlàntic i el sud del continent europeu, impedeix l’arribada d’actives pertorbacions a casa nostra. Només ens afecten les cues d’algunes línies frontals, que tan sols comporten transitoris augments de la nuvolositat. A les valls i fondalades interiors, especialment a la vall de l’Ebre, dominen les boires. És en aquestes zones on l’ambient és manté fred. En canvi, a la resta del país l’ambient és relativament suau durant els migdies.

Aquesta manca de precipitacions no ha permès començar amb bon peu la temporada d’esquí d’enguany. Han estat ben poques estacions les que han pogut obrir parcialment durant aquest darrer pont de la Puríssima. Tan sols hi ha neu a les cotes altes i no se n’ha pogut fabricar gaire d’artificial ja que les temperatures no han estat molt baixes. Amb els mapes actuals no es veuen grans canvis a curt i mig termini. Les borrasques seguiran circulant per latituds més septentrionals a la nostra. Pel proper cap de setmana s’intueix un descens de la temperatura, però ho haurem de confirmar durant les properes jornades.

Durant els darrers anys, la situació ha estat la mateixa? La següent composició d’imatges, realitzades pels satèl·lits Terra i Aqua de la NASA, ens permet veure la neu acumulada al Pirineu durant els últims 4 mesos de desembre. Enguany, la imatge parla per si mateixa. En canvi, l’any 2008 gairebé tota la serralada estava innivada, permetent un bon inici de la temporada d’esports d’hivern.

A continuació, tres fotografies que vaig realitzar fa pocs dies a la Cerdanya, on la manca de neu queda ben palesa. El calendari ens diu que estem a les portes de l’hivern però, veient alguns d’aquests paisatges, sembla més aviat que hagi arribat la primavera. Queda clar que enguany les estacions estan començant amb retard. No perdeu l’esperança: el fred i la neu acabaran arribant.

  Serra del Cadí, fotografiada des d’Estana

 Réserve Naturelle de la Vallée d’Eyne, des de l’Estany de la Pradella

Tossa d’Alp, des de Bolvir