Adéu a la sequera?

Ara fa tres mesos, poc abans de l’inici de la tardor astronòmica, miràvem al cel dia rera dia esperant que plogués. Van ser setmanes i setmanes sense precipitacions. Els boscos se’n resentien i el nivell dels embassaments no deixava de baixar. L’espera es va allargar fins a finals d’octubre. A partir de llavors, les pluges i tempestes van estar a l’ordre del dia.

Pluviomètricament, el mes de novembre va ser molt plujós a gran part del país, amb registres extraordinaris a diversos observatoris meteorològics. Segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT), entre el 19 d’octubre i el 22 de novembre es van recollir 679 mm a Puig Sesolles (Vallès Oriental), 510 mm a Malgrat de Mar (Maresme), 474 mm a Mas de Barberans (Montsià), 456 mm a Espolla (Alt Empordà), 449 mm a Núria (Ripollès), 438 mm a Espot (2.500 m) (Pallars Sobirà), 359 mm a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), 348 mm a Òdena (Anoia) i 346 mm a Banyoles (Pla de l’Estany).

Durant aquests darrers dies ha nevat al Pirineu, sobretot a la vessant nord. Però novament, aquest mes de desembre torna a estar marcat per la manca de precipitacions, degut a la presència d’altes pressions i al domini dels vents de component nord i oest, que arriben eixuts a casa nostra. D’aquí a finals d’any, segons ens indiquen els models meteorològics, l’anticicló guanyarà terreny. El temps s’estabilitzarà, amb domini del sol i amb unes boires que podrien reaparèixer a molts punts de l’interior.

Així doncs, després d’aquesta “atípica” tardor, persisteix encara la sequera? Afortunadament, les pluges abans esmentades van ajudar a apaivagar la set que patia la major part del territori. El següent mapa ens mostra la humitat en el sòl mesurada aquest 17 de desembre de 2011. Respecte a Catalunya podem veure com dominen els colors verds. Tan sols hi ha algunes àrees del Pirineu i de les comarques de l’interior de Tarragona on el terreny encara està una mica sec. Per altra banda, la reserva hídrica s’ha incrementat, amb uns embassaments de les conques internes que actualment es troben al 91% de la seva capacitat màxima.

Humitatsol_17122011.jpg

L’hivern no és època de pluges a Catalunya. I consultant les prediccions estacionals (encara no gaire fiables) elaborades per alguns centres meteorològics, sembla que enguany no serà una excepció. Com sempre, caldrà esperar al següent canvi d’estació per a poder-ne fer la valoració corresponent.