Curiós temporal d’escuma

El 28 de desembre de 2011, la localitat anglesa de Cleveleys va despertar-se ben emblanquinada. D’entrada, hom associaria el color blanc a la neu o la calamarsa, però en aquesta ocasió parlem d’escuma. I encara que sembli una innocentada, no ho és. De fet, durant l’any 2011 aquest fenomen es va produir en tres ocasions en aquest mateix indret. I n’hi ha documentades més en d’altres punts del planeta.

Les fotografies i els vídeos disponibles a Internet són realment espectaculars, ja que a prop del mar es van acumular gruixos d’escuma superiors al mig metre d’altura.


Quin és l’origen d’aquesta escuma i quina relació té amb la meteorologia? L’Agència de Medi Ambient va prendre mostres de l’escuma per a analitzar-la i determinar la seva formació. Un cop descartada la presència d’algun agent contaminant, com ara detergent, calia buscar quins factors naturals la podien haver originat. Les primeres hipòtesis parlen de la combinació de matèria en descomposició (algues o altres microorganismes marins) agitada per la marea i els forts vents de component oest (westerlies) que bufaven en aquella àrea com a conseqüència del pas d’una activa i profunda pertorbació.

Els mitjans de comunicació locals van informar que el gram volum d’escuma, com en anteriors ocasions, va acabar desapareixent amb una certa rapidesa. Per això, en aquests moments s’estudia quin és el factor que provoca aquest curiós fenomen, cada cop més freqüent.

 Font imatges i vídeo: Daily Mirror – Youtube

5 comentaris

 • Esther

  • Diego Lázaro

   26/09/2012 23:40

   Esther,
   Gràcies per l’enllaç! Força espectacular veure com aquesta escuma envaeix terra ferma. Queda clar que no és un fenomen tan estrany com d’entrada pot semblar.
   Salutacions,
   Diego

 • Diego Lázaro

  08/01/2012 20:12

  Benvolguda Esther,
  Moltes gràcies per tota la informació facilitada. Fins fa pocs dies desconeixia l’existència d’aquest fenomen. Però veig que és conegut i que es produeix a diversos punts del planeta. El vídeo de la BBC, registrat a Austràlia, és realment espectacular. Dedueixo que l’escuma que s’origina no és tòxica ni produeix cap tipus de reacció irritant o al·lèrgica sobre la pell, almenys veient com d’alegrement es banyen envoltats d’aquest “cappuccino marí”.
  Salutacions,
  Diego

 • Esther Garcés

  05/01/2012 15:35

  Un altre event espectacular d’escumes a Austràlia a: http://www.bbc.co.uk/programmes/p00mss80

  Foam party

  DURATION: 02:47
  The sea off the Australian coastline turns into a frothy cappuccino.

  fins ara,
  Esther

 • Esther Garcés

  03/01/2012 7:49

  Benvolgut Diego,
  Treballem amb microalgues marines a l’Insitut de Ciències del Mar, CSIC, i és cert que en certes situacions les microalgues poden produir algun tipus d’escumes. El cas més espectacular que coneixem son les espumes d’un organisme anomenat Phaeocystis a la mar del Nord. Trobaràs fotos per Internet només posant el nom de la microalga. En el litoral català també hi ha formació d’escumes sota unes condicions concretes, però no son tan espectaculars com a la mar del Nord. En el mar Adriatic també es dona un fenomen d’escumes que allà anomenen “mare sporco”.
  Es del tot possible que el cas que expliques sigui degut a les microalgues.
  Fins ara,
  Esther