Esperant el fred i la neu

Durant els últims mesos hem pogut constatar com el temps meteorològic no està gaire sincronitzat amb el nostre calendari. Els darrers canvis d’estació han arribat amb un cert retard i, quan finalment s’han produït els esperats canvis de temps, aquests han estat notables. L’estiu no va arribar fins a la segona quinzena d’agost, després d’una part del juny i de tot el juliol marcats per les precipitacions i unes temperatures bastant fresques. La calor va ser intensa fins ben entrat el setembre, acompanyada d’una absència de precipitacions que va persistir fins a finals d’octubre. Al llarg de cinc setmanes, els ruixats i les tempestes van ser notícia a gairebé tot el país, posant punt i final a una greu sequera que feia mesos que vivíem.

En aquests moments hauríem d’estar parlant d’irrupcions d’aire fred, procedents del nord i l’interior del continent europeu, i de nevades. Però res de res. L’hivern torna a arribar tard. El passat desembre va ser un mes molt sec a gran part de Catalunya. Molts observatoris meteorològics no van comptabilitzar ni una sola gota de pluja. Les altes pressions van bloquejar l’arribada d’actives pertorbacions. El pas d’agunes línies frontals, impulsades pel vent del nordoest, tan sols van deixar neu al Pirineu occidental. A la resta de comarques, temps força tranquil, amb unes temperatures superiors a les habituals per a l’època de l’any.

El 2012 ha començat amb la mateixa llei de temps. L’anticicló es manté situat al sud del continent i el fred intens encara no ha vingut a visitar-nos. Aquesta estabilitat atmosfèrica provoca dos tipus de temps depenent de l’àrea on ens trobem. A les comarques de l’interior es formen bancs de boira que mantenen l’ambient fred, fent-se cada dia una mica més extensos i persistents. En canvi, al litoral i al Pirineu s’imposa el sol, amb unes temperatures força agradables al centre del dia. Aquests dies també cal destacar les marcades inversiones tèrmiques que es produeixen a molts punts del territori.

Alguns models meteorològics comencen a insinuar possibles canvis de cara a la setmana vinent, quan l’anticicló podria desplaçar-se i permetre l’arriba de pertorbacions i masses d’aire més fredes. Caldrà veure que acaba passant finalment però, tard o d’hora, el fred i la neu arribaran. Mentrestant podem gaudir del següent vídeo, fet amb la tècnica timelapse, d’una forta nevada que va caure fa un parell d’anys a Baltimore (EUA), deixant un gruix de fins a 64 centímetres de neu. Al llarg dels propers mesos, tindrem alguna nevada d’aquesta magnitud a casa nostra?