Boires gebradores

El temps de la setmana passada va estar marcat per la presència de les altes pressions. A l’hivern, aquestes situacions d’estabilitat atmosfèrica donen lloc a un temps ben contrastat depenent del lloc on ens trobem. A les comarques del litoral i prelitoral, així com a alta muntanya, el cel serè i el sol acostumen a ser els protagonistes, amb nits fredes però migdies relativament agradables. En canvi, a les fondalades de l’interior el temps és radicalment diferent.

L’aire fred i humit es va acumulant degut a l’orografia i la manca de ventilació. Es produeix la condensació de les capes immediatament superiors al nivell del sòl, formant bancs de boira que provoquen una notable reducció de la visibilitat. Quan la temperatura de l’aire baixa per sota dels 0ºC, el vapor d’aigua se sublima en cristalls de glaç sobre les superfícies verticals, principalment en les puntes i arestes dels objectes, i que, creixent cara al vent, acumulen gruixos de gebre d’una espessor considerable, en forma d‘escames, agulles, plomes o ventalls.

Són les anomenades boires gebradores, que enblanquinen el paisatge com si hagués nevat. Si les boires persisteixen durant diverses jornades, el pes del gebre que es va acumulant pot provocar la caiguda d’arbres, així com de torres d’alta tensió o cables de telèfon. A més a més, cal extremar la precaució a l’hora de circular per les carreteres.

Tot i el fred intens, molts aficionats a la meteorologia van recórrer algunes de les comarques afectades per les boires gebradores, gaudint d’aquestes boniques estampes hivernals. Les fotografies que van fer són realment espectaculars, mostrant-nos la magnitud i bellesa d’aquest fenomen meteorològic.

A continuació podeu veure una sel·lecció de fotografies realitzades per Eduard Marimon Vall i Eduard Valero Vilella, concretament al llarg de la carretera que uneix les poblacions de Belltall i Forès, a la Conca de Barberà. Podem apreciar els notables gruixos de gebre acumulats, tant a la vegetació com sobre els objectes. Diversos arbres van patir les conseqüències de l’excés de gebre.