La #siberiana2012

Després de dues setmanes ben carregades de meteorologia vam dir adéu a la onada d’aire fred (d’origen siberià però també de característiques polars durant les últimes tres jornades) que va afectar al continent europeu. Les baixes temperatures, el vent, el gel i la neu van ser els protagonistes d’aquesta situació que passarà als anuaris meteorològics.

La National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ha publicat el mapa d’anomalia tèrmica d’Europa entre els dies 5 i 11 de febrer de 2012. Queda ben palés que les temperatures van ser notablement més baixes respecte a les habituals per aquesta època de l’any.

En general, la irrupció d’aire fred va ser bastant seca. No obstant, durant alguns dies van haver-hi nevades a cotes baixes en sectors del país on habitualment no hi neva gaire. La neu també va reaparèixer al Pirineu durant l’inici i al final d’aquest episodi, acumulant-se gruixos importants, novament al sector occidental i sobretot a la cara nord. Les imatges que diàriament realitza el satèl·lit Terra de la NASA ens permeten veure com ha evolucionat la superfície de la serralada pirinenca coberta per la neu. El canvi, en tan sols un mes de diferència, ha estat molt notable.

Durant aquestes gèlides jornades, nombrosos aficionats a la meteorologia van agafar la seva càmera i van sortir a fotografiar el territori, ben glaçat i nevat, tot suportant les baixes temperatures. A continuació una petita selecció fotogràfica d’aquesta #siberiana2012:

- En Jordi Costa, fent un recorregut pel Cabrerès, va fotografiar l’espectacular Salt de la Foradada, a Cantonigrós, completament glaçat. A Rupit, el riu s’havia convertit en una autèntica pista de gel, on moltes persones aprofitaven per a fer-se fotografies, tot passejant-ne per sobre i al costat dels grans caramells que penjaven d’una balma.

 

- A la comarca d’Osona també va fer força fred. El dia 5 de febrer, el riu Ter estava ben glaçat i cobert per una fina capa de neu al seu pas per La Gleva. La fotografia va ser realitzada per en Manel Dot.

- Al Pirineu és on es van assolir els valors més baixos de temperatura. Des de la Seu d’Urgell, Andreu Martin ens mostra com de glaçat estava el Parc Olímpic del Segre. Durant uns quants dies, fer esport en aquest espai va ser tot un repte per als diversos esportistes que habitualment s’hi entrenen. A alta muntanya, les condicions meteorològiques van ser més severes. La neu i el fort vent encara van accentuar més la sensació de fredor que hi regnava en aquelles altures. El Port de la Bonaigua va quedar tancat diverses jornades degut a la gran quantitat de neu caiguda i a l’elevat risc d’allaus. Tan sols alguns vehicles autoritzats i equipats amb cadenes van poder-hi accedir.

- Les glaçades van ser generals a tot el país, inclús a la mateixa costa. Les fonts, estanys i aiguamolls repartits al llarg del litoral català també van veure com l’aigua es convertia en gel. Al barri de Sant Andreu de Barcelona, la temperatura va baixar fins als -2,7ºC durant la matinada del 5 de febrer. La nit abans, en Sergi Corral va omplir amb aigua diversos tests i cubells al terrat de casa seva. A l’endemà va poder constatar com tota l’aigua s’havia transformat en blocs de gel com el que ens mostra en aquesta fotografia.