Alerta per tornados

Aquest hivern ha estat inusualment càlid als Estats Units d’Amèrica. Segons ha informat el National Weather Service, aquesta podria ser una de les causes que explicarien els forts temporals que han originat nombrosos i destructius tornados durant aquests dos mesos i escaig del 2012. Durant la segona quinzena de gener però sobretot durant la darrera setmana, aquests fenòmens de temps sever han ocupat les portades de molts mitjans de comunicació.

Durant dos dies, un potent sistema de tempestes va afectar a més de 10 estats del midwest i del sud, des de la costa del golf de Mèxic fins a la regió dels Grans Llacs, provocant greus danys que les autoritats encara estan avaluant. Es van comptabilitzar més d’un centenar de tornados, amb cops màxims de vent huracanats, de fins a 257 quilòmetres per hora.

La següent animació d’imatges del satèl·lit GOES-East, elaborada per la NASA, ens permet veure l’evolució de les grans tempestes i tornados durant el passat 2 de març de 2012.


Malauradament, 39 persones han perdut la vida i diverses desenes n’han quedat ferides com a conseqüència d’aquest fort temporal. Segons el National Climatic Data Center, aquest març podria ser el més mortífer a causa dels tornados, ja que l’any 1994, en tot el mes, van morir 40 persones.

Amb aquest atípic inici de la temporada de tornados, preocupa força el temps que tindrà lloc durant la primavera, l’època de l’any més favorable a la seva formació. Fins al 4 de març, la mitjana diària de tornados, entre el 2005 i 2011, és de 123. I enguany ja s’han comptabilitzat 272! No és un bon presagi de cara als propers mesos.

Els mecanismes atmosfèrics que generen els tornados no es coneixen ben bé del tot. Acostumen a formar-se relacionats amb les tempestes, quan aquestes entren en la fase de maduresa, en la qual un ràpid ascens d’aire càlid i humit del terra cap a la base del cumulonimbus allibera una gran quantitat de calor latent de la condensació de la humitat de l’aire. Un altre factor determinant és la presència de dues masses d’aire amb característiques molt diferents: una de molt càlida i humida i una altra de freda i més seca.

Entre els anys 1981 i 2010, la mitjana anual de tornados als Estats Units d’Amèrica és de 1122. Tal i com podem veure en el següent mapa elaborat per la NOAA, l’estat de Texas registra una mitjana de fins a 150 tornados a l’any. Disposar d’un refugi subterrani al costat de la casa sembla imprescindible per a sobreviure als tornados en aquest estat del sud del país.