Adéu hivern! Hola primavera!

Avui dimarts, a les 6:14 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 25 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2012 es produirà el solstici d’estiu.

A nivell meteorològic, deixem enrere un hivern marcat per una intensa onada d’aire fred durant la primera quinzena de febrer i per una molt notable manca de precipitacions. Des de mitjans de novembre no ha plogut de forma general i generosa. Només hi hagut alguns ruixats puntuals i les nevades s’han concentrat al vessant nord del Pirineu. A hores d’ara, els pantans de les conques internes catalanes es troben al 82% de la seva capacitat màxima. Però enguany caldrà tenir en compte que el desglaç serà mínim, sobretot al Pirineu oriental. Els cultius de secà comencen a patir per l’absència de precitacions i el risc d’incendis és elevat als nostres assedegats boscos.

La sequera que estem patint ha quedat reflectida en els registres dels observatoris meteorològics. És el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona, on s’ha assolit el total de precipitació més baix per als tres mesos d’hivern de tota la sèrie que es va iniciar l’any 1914. Tal i com mostra el següent gràfic, tan sols s’han recollit 15,9 mm, quan la mitjana en aquest període és de 154,0 mm.

En Sergi Corral, observador meteorològic del barri de Sant Andreu de Barcelona i de l’Escala, ha analitzat el dèficit de precipitacions que hi hagut durant aquests tres mesos i mig al nostre país. A partir de les dades procedents de les xarxes d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic, i fent la comparació dels resultats amb l’Atles Climàtic de Catalunya, ha obtingut els valors en % de precipitació respecte a la mitjana teòrica en aquest període de temps.

Observant el mapa veiem com els resultats són evidents: més d’un 80% del territori per sota del 10% de la precipitació que tocaria en aquesta època de l’any; més d’un 60% per sota del 5% de precipitació habitual per aquestes dates; les situacions de nord persistent han fet que la pluja s’aproximés a la mitjana climàtica al vessant nord del Pirineu (bàsicament Val d’Aran), amb valors d’entre 350 i 400 mm; durant el mes de gener, a l’extrem sud del país, va haver-hi un episodi de precipitacions que va deixar entre 25 i 50 mm.

Les previsions estacionals, no gaire fiables, indiquen que aquesta podria ser una primavera amb unes temperatures lleugerament superiors al que caldria esperar en aquesta època de l’any. Respecte a les precipitacions, aquestes serien les habituals, tot i que al nord de Catalunya podrien ser lleugerament superiors a la mitjana.

De moment, el canvi d’estació ha vingut acompanyat d’un canvi de temps que feia moltes setmanes que esperàvem. Els ruixats, les tronades, les calamarsades i algunes nevades van afectar ahir a diverses comarques del país, tot plegat amb un descens de les temperatures. Els propers dies tindrem un temps insegur i ben variat. Els models meteorològics ens indiquen que entre dimecres i dijous les pluges podrien ser generals. Creuem els dits! Bona primavera!!!