Nevada de primavera

Coincidint amb el canvi d’estació astronòmica i després de pràcticament quatre mesos de sequera, les precipitacions van reaparèixer la setmana passada a Catalunya. Entre dimarts i dijous, els ruixats, les tempestes i les nevades van ser la notícia meteorològica a totes les comarques. El territori estava ben assegedat, ja que les darreres precipitacions generals i abundants van tenir lloc el passat mes de novembre.

L’àrea de l’Altiplà central, on la sequera pot malmetre moltes collites, va ser la que menys quantitat de precipitació va rebre. A la resta del país va ploure amb més generositat, amb registres que van superar els 100 litres per metre quadrat al massís del Port i a les muntanyes del prelitoral tarragoní. I al vessant sud del Pirineu, diversos observatoris van recollir quantitats superiors als 150 litres per metre quadrat. El Servei Meteorològic de Catalunya va el·laborar el següent mapa, amb les precipitacions registrades durant aquest episodi.

Finalment, el Pirineu i Prepirineu van rebre la nevada més abundant i extensa de la temporada. Fins ara, les nevades més importants s’havien concentrat només al vessant nord de la serralada pirinenca. El sector oriental tan sols presentava una mica de neu a les cotes més altes. Tot feia preveure que el desglaç d’enguany seria ben escàs. Però en qüestió d’hores, la situació va canviar per complet, quedant tot ben cobert per la neu. Gràcies a aquesta nevada, les estacions d’esquí de fons han pogut obrir, ja que aquesta temporada no havien rebut prou neu per a poder pràcticar aquest esport d’hivern.

El satèl·lit Terra de la NASA, situat a uns 700 quilòmetres de la superfície terrestre, ens va permetre observar la magnitud de la nevada. La diferència entre dues imatges, realitzades els dies 14 i 24 de març de 2012, és prou evident. A les cotes altes es van acumular entre 50 i 100 centímetres de neu nova.

Però res millor que poder gaudir in situ d’aquesta nevada. En Bernat Baylina ens ha fet arribar les següents fotografies des de les estacions d’esquí de Port-Ainé i Espot. Realment fa goig veure les muntanyes del Pallars Sobirà ben cobertes de neu!

La neu també va arribar a les comarques del Prepirineu, com ara al Solsonès. Àlex Gomà, observador meteorològic del Port del Comte, va fer el seguiment de la nevada via Twitter. Els 40-50 centímetres de neu nova li van permetre realitzar fotografies ben maques i espectaculars com aquestes dues obtingudes al municipi de La Coma i la Pedra. Tot va quedar ben cobert per la neu, inclús aquest vehicle (model Seat Panda).