Vòrtexs de von Kármán

Als que ens agrada la meteorologia, són moltes les vegades que ens quedem observant amb deteniment les curioses formes que presenten els núvols. Cada un d’ells és unic i sovint la seva forma ens recorda a la d’algun objecte o ésser viu.

Des de l’entrada en funcionament dels satèl·lits artificials tenim una altra perspectiva de la coberta nuvolosa que envolta el nostre planeta. Situats a uns quants centenars o milers de quilòmetres sobre la superfície terrestre, aquests enginys ens ofereixen imatges que ens permeten conèixer millor l’origen i el perquè de les capritxoses formes que presenten els diferents tipus de núvols.

L’enginyer i físic Theorodore von Kármán (1881-1963) és conegut per les seves investigacions sobre la dinàmica de fluids i el seu treball pioner sobre un fenomen conegut avui com a vòrtexs de von Kármán. Es tracta de llargues cadenes de remolins en espiral que es formen allà on el flux d’un fluid es veu pertorbat per un objecte. L’atmosfera es comporta com un fluid i, per tant, l’ala d’un avió, un pont, o inclús una illa poden originar aquest vòrtexs.

A la imatge superior, l’illa noruega de Jan Mayen, situada al nord de l’oceà Atlàntic, és la responsable d’aquest patró de núvols en espiral. El flux de vents procedents del nord es troben amb el volcà Beerenberg, un cim nevat a l’extrem oriental de l’illa que s’eleva fins als 2.227 metres sobre el nivell del mar. Quan els vents circulen al seu voltant, la pertorbació en el flux es propaga aigües avall en forma d’una doble fila de vòrtexs que alternen el seu sentit de gir.

A les illes Canàries també és freqüent observar aquest curiós conjunt de núvols. En aquesta àrea del planeta dominen els vents del nordest, coneguts com alisis. A sotavent de les illes, en unes determinades condicions d’estabilitat atmosfèrica i inversió tèrmica, es formen aquests carrers de vòrtexs que, des de la superfície terrestre, és difícil de poder-los observar.

Font imatges: NASA