Quin estiu ens espera?

A pocs dies de finalitzar el mes de maig, segur que molts de vosaltres us haureu preguntat com serà l’estiu d’enguany. I més tenint en compte com va ser l’anterior, amb un inici marcat per abundants precipitacions i unes temperatures bastant fresques. Van haver d’esperar fins a mitjans d’agost per a poder gaudir d’un temps calorós i assolellat.

Malgrat no ser molt fiables, podem consultar la previsió d’anomalies, tèrmiques i pluviomètriques, del continent europeu a sis mesos vista que realitza la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). A partir d’aquests mapes podem fer-nos una idea aproximada de com podria ser el temps durant la propera estació.

Per a Catalunya, la previsió és força similar per als mesos de juny, juliol i agost. Els models meteorològics indiquen precipitacions superiors a la mitjana a les comarques de la meitat nord, segurament per efecte de les tempestes de mitja tarda que durant l’època estival acostumen a sorgir en àrees de muntanya. També quedarien afectades per aquest superàvit les comarques de Ponent i de les Terres de l’Ebre, on arribarien les típiques tempestes procedents del Sistema Ibèric. Per aquest motiu, les temperatures serien més baixes en aquestes àrees del país. La resta del territori registraria unes precipitacions i temperatures al voltant de la mitjana climàtica. De cara al setembre, durant el darrer tram de l’estiu astronòmic, seria només l’àrea del Pirineu la que presentaria un temps més fresc i plujós.

1 comentari

  • Oriol Marzo

    04/06/2012 14:53

    I amb aquesta previsió i tenint en compte com va ser l’estiu passat, plujós i aquest també plujós i de tenir uns hiverns secs, que és que s’estan invertint les estacions? Pot ser el canvi climatic aixó?