És època d’huracans!

A la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), cada primer de juny declaren inaugurada la temporada d’huracans a l’Atlàntic nord. Durant els propers mesos, fins al 30 de novembre, es donaran les condicions favorables per a que es formin aquests sistemes de tempestes, caracteritzats per una circulació tancada al voltant d’un centre de baixa pressió i que produeixen forts vents i abundants precipitacions. A les àrees litorals també provoquen un augment del nivell del mar acompanyat d’un fort onatge. Els huracans, juntament amb els tornados, són els fenòmens meteorològics més devastadors que podem observar en el nostre planeta.

Enguany però, ha quedat demostrat que la natura no entén de calendaris. El 19 de maig es va formar la primera tempesta tropical de la temporada, que va rebre el nom d’Alberto. I aquest darrer cap de setmana va ser el torn de Beryl, que va tocar terra diumenge a la nit, prop de Jacksonville Beach, al nordest de l’estat de Florida, amb vents màxims sostinguts de 110 quilòmetres per hora. Segons els meteoròlegs de la NOAA, aquesta és la primera vegada que una tempesta tropical amb aquesta intensitat toca terra en un mes de maig als Estats Units d’Amèrica.

Depressió tropical Beryl, afectant als estats de Florida i Georgia. (28-05-2012) – NASA

Des de l’Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory, amb seu a Miami (Florida), preveuen que la temporada d’huracans d’aquest any sigui “normal”, tenint en compte les condicions actuals de l’atmosfera i de l’oceà. Els models numèrics indiquen la possible formació d’entre 9 i 15 tempestes tropicals, de les quals entre 4 i 8 esdevindran ciclons tropicals (ó huracans). D’aquests, entre 1 i 3 seran de categoria major (de 3 a 5 a l’escala Saffir-Simpson). Analitzant el període 1981-2010, cada temporada es formen una mitjana de 12 tempestes tropicals. D’aquestes, sis esdevenen huracans, incloent-hi tres de categoria major.

Els noms previstos per als ciclons tropicals d’aquesta temporada són: Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie i William.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús