Refranys meteorològics (III)

El primer dia d’agost va estar marcat per unes temperatures màximes molt elevades a l’interior del país, amb valors que van oscil·lar entre els 35 i 41ºC. A les comarques del litoral, les temperatures no van pujar tant però la sensació de xafogor va ser molt acusada. Va ser només un pic de calor, breu però intens, ben diferent de l’onada de calor que vàrem patir a finals de juny.

Poc a poc, l’estiu va avançant. A part de les altes temperatures, novament cal parlar de la sequera. El mes de juliol va començar amb ruixats i tempestes força generals. Dies més tard, un augment de la inestabilitat va generar fortes pedregades a les comarques de Ponent, provocant nombrosos danys a vehicles, mobiliari urbà i camps de conreu i d’arbres fruiters. Des de llavors, ben poques precipitacions hi han hagut. El dèficit hídric comença a ser notable en algunes comarques, especialment del Pirineu i Prepirineu oriental.

Tot seguit podeu llegir la tercera entrega de dites populars corresponents al tercer trimestre de l’any. La calor, la sequera o els sobtats aiguats d’estiu, així com múltiples referències al món agrari, ens permeten conèixer quin és el temps típic d’aquesta època de l’any.

Juliol:

– Pel juliol, beure, suar i la fresca buscar.

– Pluja de juliol, omple el cosiol.

– Juliol sense rosada, duu la pluja amenaçada.

– Al juliol, amb poc foc bull el perol.

– Allà on al febrer toquen calamarsades, al juliol toquen pedregades.

– Per molt que vulgui aparentar, al juliol poc plourà.

– Quin no bat pel juliol, no bat quan vol.

– La bona col, ha d’ésser feta pel juliol.

– Per Santa Magdalena, l’avellana és plena.

– Pel juliol, el raïmet porta dol i l’oliva també en vol.

Agost:

– A l’agost, safrà, mel i millor most.

– Per Sant Llorenç, escura els torrents.

– Migdia d’agost, emborratxa més que el most

– Final d’agost emplujat, la tardor ja és al costat.

– Per Sant Agustí, l’aiguat ja pot venir.

– A l’agost, la dalla no té repòs.

– Pluja de Sant Llorenç, sempre arriba a temps.

– Ni a l’agost caminar ni al desembre navegar.

– No hi ha bona oliva que a l’agost no sigui eixida.

– Pluja d’agost, vi i most.

Setembre:

– El setembre és veremador i es fa vi del bó i millor.

– Pel setembre, cull les pomes abans no vinguin les bromes.

– Setembre boirós, graner plorós.

– Setembre sense saó, collita sense braó.

– El setembre s’enduu els ponts o eixuga les fonts.

– A setembre, el mal temps és de tembre.

– Raves i espinacs, pel setembre sembrats.

– Al setembre, pluja copiosa és per a tot perillosa.

– Per la Mare de Déu de la Mercè, convé que plogui bé.

– Al setembre, qui tinga blat, que sembre.

 

2 comentaris

 • Noemi

  13/09/2012 19:43

  si molts de refranys a l’agost que plourà però no veem ploure, com és? serà per les avionetes i tot lo que ens amollen pel cel?? mai no havia vist nuvols tan extranys… i no se’n parla d’això?

  • Diego Lázaro

   13/09/2012 21:16

   Benvolguda Noemí,
   Els refranys són el recull del saber popular acumulat al llarg del temps. Això no vol dir que s’hagin de complir al 100%. Uns anys sí i d’altres no.
   Si aquest agost no ha plogut no és per culpa de cap avió o avioneta. Les altes pressions no han permès l’arribada de cap borrasca o línia frontal a casa nostra. Si no hi ha condicions per a que es formin precipitacions, no hi ha res a fer. La sequera que actualment pateix bona part del nostre país l’estem arrossegant des de fa molts mesos.
   Hi ha avionetes que en algunes ocasions han llançat, per exemple, iodur de plata per a evitar pedregades, i en alguns països es fan experiments intentant “crear” pluja artificial. Fins aquí d’acord. Però en teories de la conspiració a nivell planetari no hi crec. Només em baso en fets empírics.
   Les esteles de condensació són els núvols estranys? Es formen amb unes determinades condicions de temperatura i humitat en alçada. I es poden predir amb antelació quins dies n’hi haurà i quins dies no.
   L’activitat humana i la sobreexplotació de recursos naturals està provocant canvis en el clima del planeta. Per sort, cap de nosaltres pot decidir on i quan hi haurà sequeres, inundacions, huracans…