Llàgrimes de Sant Llorenç

Els models meteorològics ens indiquen que durant els propers dies tindrem una nova onada de calor al nostre país. La calor serà ben intensa entre dijous i el cap de setmana, amb temperatures que podran assolir els 40ºC a les comarques de Ponent i de la vall de l’Ebre. A la costa, el mercuri dels termòmetres no s’enfilarà tant però caldrà conviure amb una marcada sensació de xafogor. En general farà sol, amb alguna nuvolada de tarda en punts de muntanya de la meitat nord.

Els professionals i aficionats a l’astronomia estan molt pendents aquests dies de la predicció del temps. Malgrat el pronòstic de pols sahariana en suspensió, ara mateix les condicions meteorològiques sembla que seran força favorables per a l’observació de les Perseides o Llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja de meteors més popular i observada de l’hemisferi nord.

El període d’activitat de les Perseides és llarg i s’estén entre el 17 de juliol i el 24 d’agost. Es tracta de la tercera major pluja de meteors de l’any, que assoleix el seu màxim quan el nostre planeta creua l’òrbita del cometa Swift-Tuttle, que té un període de 133 anys. L’última vegada que va passar prop del Sol va ser ara fa 20 anys. La seva òrbita està plena de petites partícules que van ser alliberades pel cometa. Quan una d’aquestes entra a l’atmosfera terrestre, la fricció l’escalfa de tal manera que es vaporitza a gran altura (aproximadament a uns 100 quilòmetres). Durant uns segons, la partícula brilla tant com una estrella, i per això rep el nom d’estrella ó estel fugaç.

L’any passat, la Lluna plena va dificultar-ne la seva observació. Enguany la Lluna estarà en fase minvant, i per tant el fenomen astronòmic es podrà veure millor. El màxim està previst per al diumenge dia 12 d’agost, entre les 12:00 i les 14:30 hores (UTC). Per tant, el millor moment per a observar-les serà la primera part de la nit del 12 al 13 d’agost, abans de que la Lluna aparegui sobre l’horitzó.

Cada vegada que en veieu una, no us oblideu de demanar un desig!

1 comentari

  • M.P.M

    12/01/2013 17:29

    Els estels fugasos són meteors que apareixen molt poc