Continua la sequera

Al nostre país, amb una extraordinària varietat geogràfica i una àmplia diversitat climàtica, no plou per igual a cadascuna de les 41 comarques que el conformen. Però malgrat les excepcions, des de fa molts mesos la sensació és de que està plovent poc i la sequera es va agreujant dia rera dia.

Només cal mirar l’estat en que es troben els boscos. Més enllà de l’elevat risc d’incendis (malauradament aquest estiu ja n’hem patit molts), diverses espècies d’arbres s’estant assecant i inclús morint com a conseqüència d’aquest dèficit hídric. El nivell dels embassaments també comença a davallar de forma significativa. Ara mateix, els pantans de les conques internes catalanes estan al 67% de la seva capacitat màxima, quan ara fa un any la reserva d’aigua era del 87%.

Per a veure realment quant ha plogut, només cal que ens fixem en els registres pluviomètrics dels observatoris meteorològics. Un bon exemple és el de l’Observatori Fabra de Barcelona, que funciona ininterrompudament des de l’any 1914. A la següent gràfica podem veure la precipitació recollida durant els últims dotze mesos comparada amb la precipitació mitjana mensual, és a dir, la que hauria d’haver caigut en cadascun dels mesos.

 

El pluviòmetre del Fabra va recollir un total de 482,9 mm, quan la precipitació mitjana d’aquest període és de 651,4 mm. Això vol dir que ha plogut un 25,9% menys del que és habitual. Només dos mesos destaquen per haver plogut per sobre la mitjana: novembre de 2011 (les precipitacions van ser molt qüantioses a tot el país) i abril de 2012 (un mes ben primaveral). La resta dels mesos van tenir una precipitació igual o inferior a la mitjana. En quatre d’aquests, els registres pluviomètrics van ser inferiors als 5 mm. Inclús al desembre de 2011 no va caure ni una sola gota.

Aquesta situació de sequera es repeteix, amb major o menor intensitat, a molts dels observatoris repartits pel territori. L’estiu continua avançant i de moment segueixen sense arribar les esperades precipitacions. Tard o d’hora hi haurà un punt d’inflexió. Confiem en les pluges de la tardor, si pot ser sense grans i sobtats aiguats.

1 comentari

  • Robson

    10/09/2012 1:50

    Sediiiiii!! Per fi aquest any poredm anar a cae7ar bolets i tornar amb algun que ja n’hi ha ganes! Ara falta que desapareguin uns quants senglans perque8 deixin castanyes que aquest any se’n troben ben poques!Salut!Silme.Nota a la gent de ciutat: Sed, sf3c de poble, i que8? Aqued els bolets no es van a buscar a les botigues, sinf3 al BOSC.