El lloc més càlid del món

Amb el pas del temps, alguns rècords meteorològics són superats per nous registres. En aquesta ocasió, una investigació ha invalidat el rècord de temperatura més alta del planeta que ha estat vigent durant els darrers 90 anys.

A continuació podeu llegir el comunicat de premsa que avui ha publicat l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), explicant els resultats de l’estudi i informant del nou rècord que a partir d’ara constarà en els anuaris:

Un grup d’experts de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha arribat a la conclusió que el rècord històric de calor mantingut durant exactament 90 anys per El Azizia (Líbia) no és vàlid a causa d’un error en el registre de la temperatura. L’anunci és el fruit d’una investigació plena de perills realitzada durant la revolució líbia del 2011. El lloc més càlid del món és ara, oficialment, el Parc Nacional de la Vall de la Mort de Califòrnia (Estats Units d’Amèrica), la qual cosa constitueix un títol tan simbòlic per als meteoròlegs com ho és la muntanya Everest per als geògrafs.

Durant 2010 i 2011 un grup d’experts internacional especial de la Comissió de Climatologia de l’OMM va dur a terme una investigació a fons del rècord mundial de llarga data d’una temperatura extrema, de 58ºC (136,4°F), sovint citada per nombroses fonts com la temperatura en superfície més alta del planeta i que es va registrar a El Azizia, aproximadament a 40 quilòmetres al sud-sudest de Trípoli, el 13 de setembre de 1922. La investigació, que va comptar amb el suport del Centre meteorològic nacional de Líbia, es va dur a terme per l’Arxiu mundial de fenòmens meteorològics i climàtics extrems de la Comissió de Climatologia de l’OMM. Aquest Arxiu és el registre oficial de rècords mundials de fenòmens meteorològics i climàtics extrems comprovats de l’Organització.

El comitè d’investigació, compost per experts climàtics de Líbia, Itàlia, Espanya, Egipte, França, Marroc, Argentina, Estats Units d’Amèrica i Regne Unit, va establir que cinc factors havien estat els causants de que s’establís el rècord de temperatura extrema de El Azizia el 1922, a saber: a) instruments problemàtics, b) un observador probablement sense experiència, c) un lloc d’observació situat en material de tipus asfalt, que no era representatiu del sòl local del desert, d) escassa correspondència de les temperatures extremes amb les d’altres localitats properes i e) escassa correspondència amb les temperatures que es van registrar posteriorment en el lloc.

El comitè d’avaluació de l’OMM va arribar a la conclusió que la hipòtesi més convincent pel que fa al rècord de 1922 era que un observador novell i inexperimentat, sense formació en l’ús d’un instrument inadequat, amb unes lectures que es podien interpretar erròniament amb facilitat, no va registrar degudament l’observació i, per tant, es va equivocar en aproximadament set graus Celsius.

Sobre la base d’aquestes conclusions, la temperatura extrema de 58ºC mesurada a El Azizia el 1922 va quedar invalidada a l’Arxiu mundial de fenòmens meteorològics i climàtics extrems de la Comissió de Climatologia de l’OMM.

“Aquesta investigació demostra que, gràcies a les contínues millores en meteorologia i climatologia, ara els experts climàtics poden tornar a analitzar els registres meteorològics del passat de manera molt més detallada que mai. El resultat final és un conjunt de dades climàtiques encara millor que les anteriors per a l’anàlisi de qüestions importants mundials i regionals relacionades amb la variabilitat del clima i el canvi climàtic”, va dir el senyor Randall Cerveny, ponent sobre els fenòmens meteorològics i climàtics extrems de l’OMM.

En conseqüència, la conclusió de l’avaluació realitzada per l’OMM va ser que la temperatura oficial en superfície més alta és la de 56,7°C (134°F), registrada el 10 de juliol de 1913 en el ranxo Greenland (Vall de la Mort) a Califòrnia (Estats Units d’Amèrica).

Vall de la Mort

5 comentaris

 • Laura Serven

  11/04/2013 18:44

  si es molta calor

 • Nama

  20/09/2012 4:51

  Sí, és veritat, hi ha moltes muntanyes que ho rodegen. Efecte Foehn, me l’apunto. Gràcies!

 • Nama

  13/09/2012 22:47

  Aquest estiu he estat a Death Valley (Vall de la Mort) i feia una calor! Tela tela! Vam arribar a 46 ºC (només)! I per sota del nivell del mar… Hi té alguna cosa a veure, suposo, el fet que estigui per sota del nivell del mar amb les elevades temperatures també?
  Gràcies pel post =)

  • Diego Lázaro

   19/09/2012 17:30

   Déu n’hi dó quina calor!!!

   Aquesta regió, que té un clima desèrtic, està rodejada per cinc serralades que bloquegen les entrades d’aire humit i les precipitacions procedents de l’oceà Pacífic. De fet, als cims d’aquestes muntanyes sí que plou. Però a continuació, l’aire es torna molt sec al baixar pels vessants, fent que a la vall faci molta calor. Aquest fenomen és conegut com a efecte Foehn.

   Gràcies pel comentari!