Canvi de temps: de la tardor a l’hivern

El darrer canvi de temps ens ha traslladat, de forma transitòria, de la tardor a l’hivern. A Catalunya, durant aquestes últimes jornades, hi hagut una gran varietat de fenòmens meteorològics. A continuació trobareu un resum dels més significatius a través de les fotografies realitzades per diversos observadors i aficionats a la meteorologia.

Durant la tarda del passat dijous, els aiguats van ser notícia a la comarca del Baix Camp, on es van arribar a acumular més de 160 litres per metre quadrat. A l’endemà va ser el torn de la comarca del Garraf. La tempesta va descarregar amb força sobre Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú. En Crispín Parra, des de la Roda de Barà, va fotografiar l’enorme cumulonimbus responsable de l’aiguat i les posteriors rierades. I després de la tempesta, va arribar la calma, tal i com ens mostra la fotografia d’un doble Arc de Sant Martí.

Dissabte a la tarda, la inestabilitat es va concentrar a les comarques de la costa central i sud de la Costa Brava. Els ruixats i les tempestes van ser localment forts i acompanyats de calamarsa. En Tony Marzoa va captar com la riera d’Arenys de Munt tornava a baixar ben carregada d’aigua. Poca estona abans, davant la costa del Barcelonès i Maresme, es van poder observar tres mànegues (també conegudes com a caps de fibló o trombes marines). Oriol Rodríguez va poder-ne fotografiar-ne un parell des de la Platja dels Pescadors de la ciutat de Badalona.

La neu també va fer acte de presència al vessant nord del Pirineu. Els cims de les muntanyes van quedar ben emblanquinats, amb gruixos de neu que van arribar fins als 15 centímetres al Port de la Bonaigua. Al Pallars Sobirà, en Ramon Baylina i la Conxi Ciurana van gaudir i fotografiar aquesta darrera nevada.

Durant el cap setmana ha estat notícia el fort vent que ha bufat als dos extrems dels país i als cims del Pirineu. En aquests sectors, els cops de vent màxims van superar àmpliament els 100 km/h. L’onatge va ser notable, especialment a l’àrea del Golf de Lleó. En Josep Pascual va captar com diumenge al matí, a l’Estartit, els forts cops de vent aixecaven l’escuma del mar.

El més destacable d’aquest canvi de temps ha estat el fort descens experimentat per les temperatures. Les glaçades han arribat a les comarques del nord i l’interior del país. Aquest dilluns, la ciutat de Vic s’ha llevat amb una temperatura de -4ºC. Sobre la vegetació s’ha acumulat una fina capa de gebre, tal i com ens mostra la fotografia presa per en Manel Dot.