L’arribada de l’hivern

Ara fa una setmana va començar un notable canvi de temps que va obrir les portes a l’hivern. Les precipitacions van guanyar terreny i van afectar a gairebé tot el país. La neu va arribar novament al Pirineu, inclús de forma generosa al seu vessant nord. Això ha fet que diverses estacions d’esquí hagin iniciat la temporada aquest passat cap de setmana. També va nevar feblement en alguns punts de la Catalunya central i del prelitoral, a cotes no gaire elevades.

Montseny nevat, 28/11/2012 (Autor: @Vakapiupiu)

Posterioment va ser el torn del vent de component nord, que es va deixar sentir amb força als dos extrems del país i als cims més elevats de la serralada pirinenca. Un cop va encalmar, les temperatures van davallar sense cap tipus d’obstacle, assolint valors de ple hivern malgrat trobar-nos a principis del mes de desembre. Les glaçades han estat pràcticament generals. Com és habitual, les més intenses s’han produït a les comarques del nord i l’interior del país. Però fins i tot a la façana litoral, on la presència del mar frena el descens tèrmic, algunes localitats van registrar temperatures mínimes al voltant dels 0ºC.

Glaçada a Ardenya (Tarragonès), 02/12/2012 (Autor: @rodamet)

Les últimes nevades han fet canviar completament el paisatge del Pirineu. Només cal que comparem la superfície coberta per la neu d’aquestes dues fotografies, realitzades amb deu dies de diferència pel satèl·lit Terra de la NASA.