Un Nadal ben diferent al del 1962

El dia de Nadal va fer 50 anys de la Gran Nevada que va afectar a moltes comarques del litoral i prelitoral català. Sens dubte la més important del segle passat, tal i com ho demostren els registres meteorològics i les nombroses fotografies realitzades. El fred també va ser notícia durant aquelles dates, malgrat no es van assolir rècords de temperatures mínimes.

Enguany, sota el domini de les altes pressions, hem tingut un temps completament oposat al que es va viure aquell Nadal. Si a més a més afegim la presència d’una massa d’aire càlid en alçada, poc habitual en aquestes dates, podem dir que durant les últimes jornades s’han respirat aires de primavera a molts punts del nostre país. Diumenge passat es van registrar temperatures màximes superiors als 20ºC a la costa. Les inversions tèrmiques van ser molt marcades, especialment a alta muntanya, amb valors extraordinàriament alts si els comparem amb els que es van assolir a les valls i fondalades de l’interior, on l’aire fred quedava estancat i afavoria la formació de boires.

El que no és gaire freqüent en aquesta època de l’any és la formació de boires costaneres, típiques dels mesos de març i abril. El constrat de temperatures, entre l’aigua del mar i l’aire càlid en alçada, va donar lloc a la formació d’una extensa capa de núvols baixos a bona part de la mediterrània occidental que només s’endinsava uns quants centenars de metres sobre terra ferma. La reducció de la visibilitat va ser notable, donant lloc a un ambient més fred i humit.

El satèl·lit Aqua de la NASA va obtenir la següent imatge on es pot observar com la boira cobria tota la costa catalana, així com el sud de França i algunes comarques de Castelló.

24-12-2012

Barcelona es va tornar a despertar el dia de Nadal coberta de blanc, però aquesta vegada pel blanc de la boira. N’Alfons Puertas, observador meteorològic de l’Observatori Fabra, va fotografiar aquest mar de núvols sobre la ciutat comtal.

Capvespre amb boira (24-12-2012)

Sortida de Sol (25-12-2012)