Dunes nevades

Sovint associem els deserts de sorra amb calor extrema. És cert, però en aquestes àrees del planeta també pot fer molt fred i inclús nevar. Una bona mostra la trobem al gran desert de Takla Makan, situat a l’Àsia central, dins de la República Popular de la Xina. Es tracta del segon desert de dunes més gran del món. L’aigua que flueix per la conca del riu Tarim no té sortida al mar, de forma que any rera any es van acumulant més i més sediments. En algunes parts del desert hi ha acumulacions de sorra que poden arribar fins als 300 metres d’altura.

El passat 2 de gener de 2013, el satèl·lit Aqua de la NASA va sobrevolar la zona i va poder capturar aquesta imatge, amb el desert ben cobert de neu com a conseqüència d’una forta tempesta que va tenir lloc el 26 de desembre de 2012. Les serralades que envolten aquest mar de sorra, Tian Shan al nord i Kunlun al sud, també estaven cobertes per una capa de neu més gruixuda.

Aquest darrer mes de desembre s’ha emmagatzemat molt aire fred en aquest sector del continent euroasiàtic. Aquestes baixes temperatures, inferiors a la mitjana per aquesta època de l’any, s’han anat desplaçant cap a la Xina durant aquestes últimes jornades. El segon mapa, també realitzat per la NOAA, ens permet saber quines van ser les temperatures mínimes que es van assolir en aquell sector: molts registres per sota els -20ºC i, al centre del desert, valors que puntualment podrien haver arribat als -35ºC. Realment en un desert de sorra pot fer molt fred!!!

Mapa d’anomalia tèrmica (desembre 2012)

Mapa de temperatures mínimes (del 30-12-2012 al 05-01-2013)