Onades de pel·lícula

“L’Andrea Gail és un vaixell de pesca capitanejat per Billy Tyne, veterà pescador que ha tingut una sèrie de captures decepcionants. Tyne busca un cop de sort que faci canviar aquesta mala ratxa i s’aventura a un lloc més enllà de les zones freqüentades, el Flemish Cap. El que ignora és la gran tempesta que s’apropa… la tempesta més aterridora, més forta, violenta i destructiva de la història moderna.”

Aquest és un petit resum de la pel·lícula La tempesta perfecta, protagonitzada per George Clooney i Mark Wahlberg. Si l’heu vista segur que recordareu les espectaculars escenes dels forts temporals marítims, amb un vaixell de pesca remuntant descomunals onades enmig de l’oceà. En el següent vídeo podreu comprovar com naveguen diversos vaixells desafiant les forces de la natura. I a diferència de la pel·lícula, aquí no hi ha efectes especials!


Un cop l’hàgiu vist us proposo que intenteu determinar l’altura de les onades consultant l’Escala Douglas. Aquesta escala, adoptada internacionalment, classifica l’estat de la mar en 10 categories o graus prenent com a referència la grandària de les onades. Va ser creada pel vicealmirall anglès Henry Percy Douglas el 1917, quan dirigia el Servei Meteorològic de l’Armada Britànica. L’escala té dos codis, un per a valorar l’estat de la mar i un altre per a descriure l’altura de les onades. El mar, de vegades plàcid i inofensiu, es pot tornar un lloc perillós.