Incendis a l’altra banda de l’Atlàntic

El 27 de juny de 2013,  el satèl·lit Terra de la NASA va capturar aquesta imatge d’uns plomalls de fum sobre la península Ibèrica i la Mediterrània occidental. El fum tenia un color gris, lleugerament groc-marró clar en comparació amb els núvols blancs brillants. Tenint en compte que no hi havia grans incendis en aquest sector del continent, d’on provenia tot aquest fum?

A l’hemisferi nord, entre els 30 i 60 graus de latitud dominen els vents de l’oest (en anglès coneguts com a westerlies) impulsats per grans centres d’acció com l’anticicló de les Açores. Així doncs, la resposta calia buscar-la a l’altra banda de l’oceà Atlàntic. Segons les dades registrades per la NASA i altres satèl·lits, aquest fum podria tenir el seu origen en els grans incendis forestals que s’han originat al Canadà.

El 19 de juny de 2013, el satèl·lit Aqua (també propietat de la NASA) va capturar aquesta imatge on es pot apreciar una gran crema d’incendis forestals a l’oest del Quebec. El vent s’encarregava d’empènyer l’espès fum cap al nord-est.

I una altra opció, menys probable però també possible, fixa l’origen d’aquest fum en els incendis forestals que recentment hi hagut al Colorado i altres parts del sud-oest dels Estats Units d’Amèrica. Durant la mateixa jornada, els astronautes de l’Estació Espacial Internacional (EEI) van realitzar aquesta fotografia que mostra diverses columnes de fum desplaçant-se d’oest a est. West Fort Complex era la combinació de tres incendis, el primer dels quals va ser provocat per la caiguda d’un llamp el 5 de juny de 2013. Algunes d’aquestes columnes de fum van arribar fins als 13,5 quilòmetres d’altura! Observacions realitzades per satèl·lits mostren com el fum va arribar a l’espai aeri europeu el passat 24 de juny.