Tempestes de tarda a la Cerdanya

A l’estiu m’agrada sortir a la muntanya i descobrir nous paratges. Com sempre, abans de realitzar qualsevol excursió o travessa cal informar-se de les condicions meteorològiques i la possible evolució del temps.

Les tempestes han estat a l’ordre del dia durant moltes tardes del mes de juliol. A l’àrea del Pirineu han descarregat amb força, acumulant quantitats importants de precipitació. És per això que es recomana matinar per a iniciar la caminada el més aviat possible i retornar abans no ens atrapi la tempesta.

El passat 22 de juliol de 2013, la tempesta que va descarregar sobre Puigcerdà ens va oferir llamps, trons, aigua i un preciós Arc de Sant Martí. El fenomen òptic va durar força estona, observant-se també un arc secundari. Aquest acostuma a presentar un diàmetre més gran que l’arc principal però de menor intensitat i amb els colors invertits respecte a l’altre.

A l’endemà, després de pujar als Estanys de Malniu i Guils, les tempestes van tornar a passejar-se per la plana ceretena. Ruixats intensos que en molts casos anaven acompanyats de calamarsa i pedra.

La següent excursió va ser als Estanys de la Pera. Molt recomanable després d’aquestes abundants precipitacions! Aigua a dojo durant tot el recorregut. I per sobre dels 2.300 metres vaig tenir l’oportunitat de trepitjar i tocar neu. Sí, a finals de juliol encara hi ha força clapes de neu!

En cas de tempesta, cal tenir presents algunes recomanacions:

- En sentir tronar, cal buscar refugi, ja sigui en una edificació o en un vehicle tancat. Cal evitar refugiar-se sota d’un arbre o d’un objecte aïllat, i cal mantenir-se’n a una distància prudencial. Si la tempesta ens sorprèn a camp obert, en carenes o cims de muntanya on nosaltres som l’objecte que sobresurt, cal ajupir-se i tapar-se les orelles. No s’ha de córrer, per evitar generar corrents d’aire.

- Cal evitar el contacte amb elements conductors, com els metalls i l’aigua. Així, ens hem de desprendre d’objectes metàl·lics (piolets, bastons per caminar, etc.) i allunyar-nos de reixes metàl·liques, vies de tren, línies elèctriques o altres estructures metàl·liques. També cal allunyar-se de rius, llacs i superfícies humides.

- Cal esperar mitja hora després de sentir l’últim tro abans de reprendre les activitats a l’aire lliure.