Una jornada sense ciclons tropicals

L’atmosfera que ens envolta és dinàmica i canviant. Un dia qualsevol podem localitzar un huracà, depressió tropical o tempesta extra-tropical en algun lloc del planeta. Però, curiosament, el 8 de setembre de 2013 els cels de tots els oceans estaven relativament tranquils.

Així ho demostra la imatge (composició d’imatges de diversos satèl·lits polars) obtinguda al voltant del migdia d’aquell dia. Ni rastre d’huracans i tempestes tropicals a l’Atlàntic, Pacífic i Índic, tot plegat en plena temporada a l’hemisferi nord. Evidentment hi havia núvols i sistemes de tempestes més petits. Al Pacífic oriental, restes de la tempesta tropical Lorena prop de la península de Califòrnia. I a l’Atlàntic oriental, al voltant de les illes de Cap Verd, hi havia certa activitat tempestuosa que a l’endemà va donar lloc a la formació de la tempesta tropical Humberto.

El National Hurricane Center (NHC) havia pronosticat, amb una probabilitat del 70%, que aquesta seria una temporada a l’Atlàntic més activa del normal: de 13 a 20 tempestes tropicals amb nom i de 7 a 11 huracans. A principis de setembre només s’havien format nou tempestes tropicals amb nom i tan sols una havia assolit la categoria d’huracà.

La baixa activitat d’aquesta primera part de la temporada no té perquè continuar durant els propers mesos. És justament ara que es formen la majoria d’huracans. En el període de 1981 a 2010, la conca de l’Atlàntic té un promig de sis huracans per any i el 61% de les tempestes tropicals amb nom s’originen entre els mesos de setembre i novembre. Acostuma a produir-se un pic a final de temporada. Caldrà estar atents ja que enguany els huracans podrien arribar tard i actius. Només cal recordar l’huracà Sandy a finals d’octubre de l’any passat.

Font d’informació consultada: NASA