Esperant les pluges de tardor

Estem a les portes d’un canvi de temps que donarà lloc a una normalització de les temperatures i ens portarà les primeres pluges generals d’aquesta tardor. En algunes comarques segur que seran molt benvingudes ja que fa molts dies que no hi plou amb generositat. Les tempestes van ser freqüents però no generals durant els mesos de juny i juliol. Per això hi ha sectors del país que arrosseguen un important dèficit hídric des de la primavera.

És el cas de la ciutat de Barcelona. Consultant les dades de l‘Observatori Fabra podem veure com després d’un trimestre plujós (març, abril i maig), les precipitacions han estat bastant minses, inferiors a la mitjana per aquests mesos de l’any. Més concretament, des de l’1 de juny fins avui tan sols s’han recollit un total de 61,5 mm. Això significa que només ha plogut un 32% del que caldria esperar.

A partir de demà ja començarem a dir adéu a l’estiu meteorològic. Els models meteorològics ens indiquen que ja no es repetiran les temperatures tan elevades d’aquestes últimes jornades. A mig termini no ens mostren molt moviment atmosfèric però caldrà estar atents a properes actualitzacions. La tardor, com la primavera, acostuma a ser una època amb força canvis de temps, alguns d’ells notables. Tindrem enguany aiguats a les comarques del litoral i prelitoral? Patirem molts temporals de mar? Quan caurà la primera nevada de la temporada? Durant els propers mesos anirem coneixent les respostes a aquestes i altres preguntes.