L’illa dels núvols enigmàtics

Durant la dècada dels 70, revisant imatges per satèl·lit, diversos científics atmosfèrics es van adonar d’un inusual fenomen que succeïa al Mar de Sibèria oriental: cada poques setmanes es formava una banda de núvols alts a partir d’un dels costats de l’illa de Bennett.

Vint anys després, l’origen d’aquests núvols continuava sent una incògnita. Eren deguts a gas metà procedent del fons del mar? O potser eren producte d’alguna operació militar clandestina?

L’any 1992, un equip d’investigació format per russos i nord-americans va sobrevolar la zona i finalment va trobar la resposta, de gran interès per als meteoròlegs. Els núvols es formaven quan un determinat flux d’aire incidia sobre l’illa enviant aire humit fins a altituds superiors a les habituals.

El passat 14 de febrer de 2013, el satèl·lit Suomi NPP va capturar aquesta imatge de l’illa amb el plomall de núvols ben definit. Obtinguda en el canal infraroig d’ona llarga, representa la calor relativa de l’aigua, del gel i l’aire ascendent. Les zones més fredes (gel marí) apareixen de color blanc grisenc mentre que les zones més càlides (aigües obertes) són fosques. El blanc més brillant correspon als núvols. Quan l’aire humit ascendeix es refreda ràpidament pels freds vents àrtics que estan molt per sota dels 0ºC del gel i les aigües obertes. En el moment de la passada del satèl·lit bufaven vents d’entre 19 i 38 quilòmetres per hora.

L’illa de Bennett, situada molt al nord del Cercle Polar Àrtic, té una altura màxima de 420 metres sobre el nivell del mar. Aquest petit sot, enmig d’un oceà de gel, és suficient per a generar una pertorbació en el flux de vent. Quan bufa del sud-est, l’aire humit situat prop de la superfície ascendeix a una atmosfera altament estratificada. El cop a la capa més baixa crea ones que es propaguen cap a capes superiors. I quan la massa d’aire humit arriba a nivells elevats, més freds i secs, es condensa en forma de cristalls de gel, generant aquests núvols a més de 3.000 metres per sobre la superfície.

Font d’informació consultada: NASA