Novembre d’estiu i d’hivern

Setmanes i setmanes esperant a que arribés la tardor i finalment hem fet un bon salt cap a l’hivern. El novembre va començar amb temperatures molt suaus, inclús càlides durant algunes jornades, i amb bonança meteorològica. Coindicint amb el canvi de quinzena va arribar l’esperat temporal de pluges d’aquesta època de l’any. Les precipitacions van ser generals, abundants i molt benvingudes després de molts mesos de sequera. Posteriorment, el fort vent de component nord s’ha encarregat de fer davallar notablement les temperatures.

El paisatge del Pirineu ha canviat per complet durant les darreres jornades. La nevada ha estat generosa, especialment al vessant nord. Algunes estacions d’esquí han iniciat la temporada aquest darrer cap de setmana i ben aviat estaran totes funcionant a ple rendiment. Avui, aprofitant l’absència de nuvolositat, el satèl·lit Aqua de la NASA ha pogut obtenir una magnífica imatge on podem observar l’actual extensió del mantell nival sobre les muntanyes del nord del país. Hem volgut comparar aquesta imatge amb la d’ara fa un any i ambdues són molt similars. A finals de novembre de 2012 vàrem tenir la primera irrupció d’aire fred de la temporada, deixant el Pirineu ben cobert de neu. S’observa també com el massís del Montseny va quedar emblanquinat.

Sobre el terreny, els gruixos de neu acumulats han estat considerables. Aquí teniu un parell d’imatges vistes aquests dies a través de Twitter. Si tenieu #ganesdeneu, esteu d’enhorabona!!!

Pas de la Casa (Andorra) via @esquiclub (22-11-2013)

Congestes creades pel torb al Port de la Bonaigua via @MONTSEC_ (24-11-2013)