El temps del 2013 a vista de satèl·lit

Els satèl·lits meteorològics ens proporcionen una valuosa informació del temps i clima del nostre planeta. Per primera vegada, amb les imatges obtingudes pels satèl·lits geoestacionaris d’EUMETSAT, JMA i la NOAA, totes elles superposades a les imatges Blue Marble de la NASA, s’ha realitzat una animació que ens mostra l’evolució de l’atmosfera durant l’any 2013.

Des d’uns 36.000 quilòmetres d’altura es poden observar diversos fenòmens meteorològics extrems. Per exemple, durant el mes de novembre és fàcil veure la ràpida expansió i avanç cap a les Filipines del gran tifó Haiyan, que va provocar una de les majors catàstrofes naturals de l’any. A l’octubre, una gran tempesta de neu va afectar al Midwest dels Estats Units. Profundes depressions amb fortes ventades van visitar l’Europa atlàntica durant els mesos de novembre i desembre. I les tempestes tropicals, presents durant tot l’any als oceans del planeta, són perfectament visibles des d’aquests privilegiats miradors.


També podem detectar alguns dels trets característics del nostre sistema climàtic. Per exemple, a l’oceà Austral s’observen perfectament un conjunt de tempestes que durant tot l’any circulen empeses pels Quaranta Rugents. Sobre el Sàhara, el desert càlid més gran del món, rarament hi passen núvols mentre que a les zones tropicals, depenent de l’època de l’any, veiem el desplaçament de les pluges al nord o sud de l’equador.

L’animació, en alta definició i d’uns vuit minuts de durada, va acompanyada d’una interessant i detallada explicació (en anglès) a càrrec d’en Mark Higgins (EUMETSAT).