Diòxid de carboni en augment

Des de la setmana passada, els nivells de diòxid de carboni superen les 400 parts per milió a l’observatori de la NOAA situat a Mauna Loa (Hawaii). Això ha succeït dos mesos abans respecte a l’any passat, quan la concentració d’aquest gas d’efecte hivernacle va superar per primera vegada aquest llindar.

L’increment de les emissions de combustibles fòssils provoca que el diòxid de carboni segueixi augmentant a l’atmosfera. Les previsions indiquen que al maig s’assolirà la màxima concentració d’enguany, segurament per sobre de 402 ppm. I l’any vinent podria superar les 404 ppm.

La concentració de diòxid de carboni experimenta oscil·lacions estacionals al llarg de l’any. Es produeix un màxim a la primavera, just abans de que el creixement vegetal capti diòxid de carboni per a transformar-lo, juntament amb aigua i llum solar, en nutrients i oxigen. El mínim esdevé a la tardor, previ a la reducció de la fotosíntesi i al retorn del diòxid de carboni a l’atmosfera procedent de la matèria vegetal en descomposició.

Les concentracions de diòxid de carboni han augmentat cada any des que Charles Dave Keeling va començar a fer les mesures en els vessants del volcà Mauna Loa, l’any 1958. La taxa d’increment s’ha accelerat des de les 0,7 ppm/any a finals de la dècada dels 50 fins a les 2,1 ppm/any de la darrera dècada.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús