La lluita contra el canvi climàtic

Un nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) mostra que les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle han augmentat a nivells sense precedents malgrat un nombre creixent de polítiques per reduir el canvi climàtic. Les emissions van augmentar més ràpidament entre 2000 i 2010 que en cada un dels tres decennis anteriors.

Segons la contribució del Grup de treball III al Cinquè Informe d’Avaluació de l’IPCC, amb una àmplia gamma de mesures tecnològiques i canvis de comportament seria possible limitar l’augment de la temperatura mitjana global a 2 graus Celsius per sobre dels nivells preindustrials. No obstant això, només un canvi institucional i tecnològic important faria que hi hagués més del 50% de probabilitats que l’escalfament global no superés aquest llindar.

Els escenaris mostren que limitar l’augment de la temperatura mitjana global a 2 graus Celsius amb un grau de probabilitat de “probable” implica rebaixar les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle respecte a les de 2010 entre un 40 % i un 70% per a mitjans de segle i fer gairebé desaparèixer per a finals del present segle. Una mitigació ambiciosa pot fins i tot exigir que eliminem diòxid de carboni de l’atmosfera.

La temperatura mitjana global tendeix a l’alça. Però a nivell local, quin és el seu comportament? La pàgina web de la revista NewScientist ens ofereix un interessant mapa interactiu elaborat a partir de les dades de temperatura de superfície analitzades pel Goddard Institute for Space Studies de la NASA. Clicant un punt del mapa o escrivint el nom de la població a la casella de recerca podem veure tots els canvis relatius a les temperatures mitjanes que han tingut lloc des del 1894 fins a l’any passat. Per posar aquestes xifres en context, l’equip de la NASA estima que la temperatura mitjana global per al període de referència 1951-1980 va ser d’uns 14ºC.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús