Llarg hivern als Grans Llacs

Un mes després de l’inici de la primavera astronòmica, l’hivern encara no s’ha donat per vençut a l’àrea dels Grans Llacs (Estats Units-Canadà). A 22 d’abril de 2014, el gel cobria el 33,9% de la superfície dels cinc llacs (Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario).

El passat 20 d’abril de 2014, el satèl·lit Aqua de la NASA va capturar aquesta imatge, en color natural, del Llac Superior amb el 63,5% de la seva superficie coberta de gel, amb un promig de 22,6 centímetres de gruix. La capa de gel d’aquesta primavera és significativament superior a la normal. Per exemple, ara fa un any, el gel només ocupava un 3,6% del llac. I l’any 2012, el gel va desaparèixer per complet abans del 12 d’abril.

La temperatura mitjana de l’aigua dels Grans Llacs ha anat augmentat durant els últims 30-40 anys. Això ha comportat una progressiva reducció de la capa de gel. Però enguany, les masses d’aire polar persistents durant tot l’hivern van fer que el gel cobrís, el 6 de març de 2014, el 92,2% de la superfície dels diversos llacs. Va ser el segon valor més elevat en quatre dècades de registres continuats.

El Llac Superior és el llac d’aigua dolça més gran del món en quant a extensió (82.100 quilòmetres quadrats) i el tercer més gran en volum. La profunditat mitjana de les seves aigües és de 147 metres i es calcula que la seva conca pot contenir el 10% de l’aigua dolça líquida del planeta.

Sens dubte, aquest ha estat un hivern molt rigorós, amb temperatures molt baixes i nevades molt abundants que han provocat grans pèrdues econòmiques i molts problemes en la vida diària de diversos milions de persones.