Un 2014 amb El Niño?

Les temperatures subsuperficials de les aigües del Pacífic tropical s’han elevat fins a nivells similars als que solen registrar-se abans de l’inici d’un episodi d’El Niño, i els models climàtics estudiats pels experts de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) prediuen un escalfament progressiu del Pacífic tropical durant els propers mesos. La majoria de models indiquen que podria produir-se un episodi d’El Niño cap a mitjans d’any, tot i que encara és massa aviat per determinar quina serà la seva intensitat.

El Niño es caracteritza per temperatures inusualment càlides de la superfície de l’oceà a la part central i oriental del Pacífic tropical. Repercuteix de forma important sobre el clima de moltes parts del món i eleva les temperatures de tot el planeta. El seu fenomen oposat és La Niña, que està associat al refredament.

Secció transversal de la temperatura mitjana de cinc dies en els primers 300 metres de l’Oceà Pacífic respecte a la temperatura mitjana del període 1981-2010 corresponent al 18 d’abril de 2014.

Des del segon trimestre de 2012 els indicadors del fenomen El Niño/Oscil·lació del Sud (ENOS) (temperatures de la superfície del Pacífic tropical, la pressió al nivell del mar, la nuvolositat i els vents alisis) s’han mantingut en general en nivells neutres. No obstant això, des de febrer s’han donat dos episodis de vents forts de l’oest i un debilitament generalitzat dels vents alisis al Pacífic tropical. Això ha generat un escalfament considerable de les aigües sota la superfície del Pacífic central, el que històricament ha estat un precursor d’un episodi d’El Niño. Encara que no és possible assegurar que aquesta situació vagi a desembocar en un episodi d’El Niño, com més perduri el debilitament dels vents alisis i més temps es mantinguin càlides les temperatures subsuperficials per sobre de la mitjana, més alta és la probabilitat que es produeixi un episodi d’El Niño.

Els pronòstics dels models assenyalen que hi ha possibilitats bastant grans que es produeixi un episodi d’El Niño, probablement cap al final del segon trimestre del 2014, segons indica el Butlletí El Niño/La Niña que s’elabora recopilant les dades que aporten els experts sobre el clima i els models de pronòstic de tot el món.

Fonts d’informació: OMM i NOAA Climate.gov-Dan Pisut-CPC

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús