Ciclons tropicals rumb als pols

Durant els últims 30 anys, la ubicació on els ciclons tropicals experimenten la seva màxima intensitat s’ha anat desplaçant cap als pols en els hemisferis nord i sud a una velocitat d’uns 35 quilòmetres, o la meitat d’un grau de latitud, per dècada, segons un nou estudi publicat a la revista Nature.

Si els ciclons tropicals es mouen cap a latituds més altes, algunes regions més properes a l’equador poden experimentar una reducció del risc mentre que poblacions costaneres i infraestructures més pròximes als pols, no preparades adequadament davant de forts vents i devastadores inundacions, experimentaran un augment del risc. A més a més, les regions dels tròpics on gran part dels recursos hídrics provenen de les pluges provocades pel ciclons es poden veure afectades per una menor disponibilitat d’aigua.

Aquesta migració cap als pols varia segons la regió. El major desplaçament s’ha observat al nord i sud de l’Oceà Pacífic i al sud de l’Oceà Índic. De moment no hi ha cap evidència que la màxima d’intensitat dels huracans de l’Atlàntic s’hagi desplaçat cap als pols durant els últims 30 anys.

Durant aquest mateix període, altres estudis estan mostrant una expansió del tròpics que pot estar influint en els factors ambientals que controlen la formació dels ciclons tropicals i la intensificació. Els científics han atribuït aquesta expansió a l’augment dels gasos d’efecte hivernacle d’origen antròpic, l’esgotament de l’ozó estratosfèric i l’augment de la contaminació atmosfèrica. La migració dels ciclons tropicals requereix de més investigacions a llarg termini per a determinar la seva vinculació respecte a l’activitat humana.

Fonts d’informació: NOAA

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús