Un any en la vida del CO2 de la Terra


El diòxid de carboni (CO2) és un dels principals gasos d’efecte hivernacle responsable de l’escalfament global del planeta. La major part d’aquest CO2 d’origen antropogènic prové de la crema de combustibles fòssils i malauradament la seva concentració a l’atmosfera continua incrementant-se.

Científics de la NASA Goddard Space Flight Center’s Global Modeling and Assimilation Office, mitjançant el conjunt de models GEOS-5, han fet una simulació de l’atmosfera del planeta que il·lustra el període comprès entre el gener i desembre de 2006. Les concentracions més altes de CO2 es mostren en vermell i taronja. Podem veure com els vents dispersen aquest gas lluny de les seves fonts d’origen i també s’observen diferències en els nivells de CO2 entre els hemisferis nord i sud, així com els canvis en les concentracions a nivell mundial provocats per les variacions estacionals en el cicle de creixement de les plantes i arbres. Les simulacions d’aquest tipus, combinades amb les dades observacionals, ajudaran a millorar la nostra comprensió de les emissions humanes de diòxid de carboni i els fluxos naturals de tot el món.

2 comentaris

 • Toni Viudez

  30/12/2014 18:04

  GEOS5 no es un ordinador, sino un conjunt de models (Goddard Earth Observing System Model) en la versio numero 5.

  • Diego Lázaro

   02/01/2015 21:04

   Toni, gràcies pel comentari. Ja ho he rectificat. A la nota publicada per la NASA apareixia “computer model called GEOS-5″, però al redactar la crònica em vaig deixar de la paraula “model”.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús