Temporada d’huracans 2016

Avui, 1 de juny, comença la temporada d’huracans a l’Atlàntic, que s’estendrà fins al 30 de novembre. El Centre de Predicció del Clima de la NOAA preveu que serà gairebé normal, però la incertesa en el pronòstic de les senyals climàtiques que influeixen en la formació de tempestes a l’Atlàntic fan que la predicció d’aquesta temporada sigui particularment difícil.

La NOAA prediu, amb una probabilitat del 70%, que es formin de 10 a 16 tempestes amb nom, de les quals 4 a 8 podrien convertir-se en huracans, incloent d’1 a 4 huracans majors (categoria 3, 4 o 5). Aquest pronòstic inclou l’huracà Alex, una tempesta de pretemporada que es va formar sobre l’extrem oriental de l’Atlàntic al gener, i Bonnie, una àrea d’inestabilitat que el passat 28 de maig va esdevenir tempesta tropical.

Una temporada gairebé normal suggereix una major activitat d’huracans respecte a l’observada durant els tres últims anys. Segons han explicat els experts, hi ha incertesa sobre si l’era d’alta activitat a l’Atlàntic, que va començar el 1995, s’ha acabat. Aquesta era s’ha associat amb un patró de temperatura de l’oceà anomenat fase d’escalfament de l’Oscil·lació Multidecadal de l’Atlàntic o AMO, marcat per les temperatures més càlides de l’oceà Atlàntic i un monsó d’Àfrica occidental més fort. Aquests últims tres anys, les temporades d’huracans han estat més febles i han anat acompanyades d’un canvi cap a la fase freda de l’AMO, marcat per temperatures més fredes de l’Oceà Atlàntic i un monsó d’Àfrica occidental més feble. Aquest canvi podria marcar el començament d’una època de baixa activitat d’huracans a l’Atlàntic i, per tant, pot ja haver començat. Típicament, èpoques d’alta i de baixa activitat duren de 25 a 40 anys.

A més a més, El Niño s’està dissipant i el Centre de Predicció del Clima de la NOAA pronostica, amb una probabilitat del 70% que La Niña – que afavoreix una major activitat d’huracans – estarà present durant els mesos àlgids de la temporada, d’agost a octubre. No obstant això, les prediccions actuals del model mostren incertesa pel que fa a la intensitat del fenomen i els efectes que provocarà.

Els noms previstos per als huracans que es formin aquesta temporada són:

Font d’informació consultada: NOAA